Rīgas pašvaldība attīra plūdu piesārņoto dīķi Uzvaras parkā

Rīgas pašvaldība šonedēļ sākusi attīrīt plūdu dēļ piesārņoto dīķi Uzvaras parka neatjaunotajā daļā (pie sakurām). Darbu gaitā plānots izsūknēt visu ūdenstilpi un ļaut ūdens sastāvam atjaunoties no gruntsūdeņiem un lietusūdeņiem.

Ūdens atsūknēšanu veic pašvaldības uzņēmums “Rīgas ūdens” ar iekārtām, kas tika izmantotas arī palīdzības sniegšanai Jūrmalai applūdušo teritoriju atbrīvošanā no liekā ūdens.

Jau vēstīts, ka ciklona “Kirstija” izraisītajās ekstremālajās lietusgāzēs un plūdos daudzas ūdenstilpes tika piesārņotas, jo pārplūda kanalizācijas akas, pagrabi un sausās tualetes. Aizvadītās nedēļas nogalē tika konstatēts, ka Uzvaras parka dīķī piesārņojuma dēļ gājušas bojā zivis. Visticamāk, ka piesārņojumu radīja netālu esošā pārplūdusī kanalizācijas aka un pirmās analīzes liecināja, ka ūdenī piesārņojuma dēļ kritiski samazinājies skābekļa līmenis. Patlaban parka apsaimniekotājs uzņēmums “Rīgas meži” turpina beigto zivju savākšanu

Valsts vides dienests rekomendēja, ka jāveic vides sanācijas darbi – piesārņojuma tālākas izplatības, iespējamo apdraudējumu iedzīvotāju veselībai un videi novēršana. Ņemot vērā, ka šajā vietā nav dabīgās pieteces un noteces un nenotiek ūdens apmaiņa, nolemts atsūknēt visu ūdeni no dīķa un ļaut tam dabīgi atjaunoties. Pēc ūdens atsūknēšanas lems, vai nepieciešams arī attīrīt ūdenstilpes gultni.

Ūdens krātuves atsūknēšanā tiek izmantots lieljaudas sūknis ar ražību līdz 470 kubikmetriem stundā, kas tikko sevi labi pierādīja, palīdzot vētrā applūdušo teritoriju atsūknēšanas darbos Jūrmalā. Dīķa tilpums ir aptuveni 27 000 kubikmetru, tādēļ tā atbrīvošana no ūdens aizņems vairākas dienas.

Rīgā ekstremālo lietusgāžu laikā nokrišņu daudzums bija vairāk nekā 110 milimetri jeb 11 litri uz kvadrātmetru, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedza iepriekšējo rekordu un bija pusotra visa jūlija norma. Ņemot vērā lielo lietus ūdeņu daudzumu, kas ieplūda ūdenstilpēs, pašvaldība pagaidām aicina neizmantot peldvietas, kur vēl nav saņemti analīžu rezultāti par ūdens kvalitāti.