Rīgas mežos ievērojami postījumi; iedzīvotāji aicināti neapmeklēt parkus un kapsētas

Aizvadītā lielā vasaras vētra radījusi ievērojamus postījumus galvaspilsētas mežos, parkos un kapsētās. Ņemot vērā, ka daudzi koki un to zari joprojām ir aizlūzuši un bīstami, kā arī pārmērīgi mitrās augsnes dēļ koku sakņu sistēma kļuvusi vaļīgāka un koki turpina gāzties, iedzīvotāji aicināti pagaidām neapmeklēt vietas, kur ir liels koku daudzums – Rīgas mežus, parkus un kapsētas – un ievērot uzstādītās pārvietošanās aizlieguma zīmes.

Rīgas meži un parki

Vētras postījumi Rīgas un Pierīgas mežos, dārzos un parkos ir ļoti lieli. SIA “Rīgas meži” tos turpina apzināt un novērst bīstamību. Šobrīd rit intensīvs darbs visos Rīgas dārzos un parkos, Mežaparkā, kā arī Rīgas un Tīreļu mežniecībās.

Rīgas parkos un mežos nolauzti gandrīz 350 koki. Rīgas parkos no kopumā 145 objektiem būtiski postījumi konstatēti vairāk nekā 50 vietās. Lauztie, aizlauztie koki un to zari ir izkaisīti visā Rīgas teritorijā.

Lielākie postījumi ir Pļavnieku birzī, Lucavsalā, Kronvalda parkā, Arkādijā, Lielajos kapos un Mežaparkā. Bīstami ir applūdušas teritorijas, kurām cauri tek Mārupīte: Arkādijs, Māras dīķa apkārtne un Mārupītes dabas parks.

No Rīgai piederošo mežu masīviem visvairāk ir cietusi Anniņmuiža, Šmerlis, Biķernieki, kā arī Pierīgā – Vārnukroga apkārtne, Beberbeķu parks un Bukultu meža masīvs.

Kopumā Rīgas parkos ir gāzti 193 koki, bet mežos, kuri atrodas Rīgas teritorijā, vismaz 150 koki (mežos šobrīd ir uzskaitīti tie koki, kuri uzgāzušies uz ceļiem, galvenajām takām, rekreācijas objektiem vai citu personu īpašumiem). Šīs vētras postījumu uzņēmuma apsaimniekotajās teritorijās ir lielāki nekā pērnā gada 7. un 8. oktobra vētrā.

Kopumā “Rīgas meži” ir saņēmuši ap 70 iedzīvotāju un juridisku personu zvanus par bīstamiem vētras postījumiem. Šobrīd darbi prioritizēti tā, ka vispirms tiek novērsti bojājumi, kas apdraud iedzīvotāju drošību parkos un mežos, kā arī viņu īpašumu.

Svarīgi!

●  Koki vai to zari turpina lūzt arī šodien, un “Rīgas meži” turpina apkopot vētras sekas.

●  Bīstams nav vēja nolauzts koks! Bīstami ir aizlauzti koki vai zari, iekārušies koki vai tādi koki, kuriem stiprais vējš ir izcilājis saknes. Tāpēc “Rīgas meži” atkārtoti aicina iedzīvotājus neapmeklēt parkus un mežus, kā arī netuvoties vietām, kur norit darbi, lai likvidētu vētras postījumus.

●  Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti ziņot, ja ir aizdomas, ka īpašumu apdraud kāds bīstami sasvēries vai aizlūzis “Rīgas mežu” koks vai tā zars, sūtot e-pastu (lokācija un foto fiksācija): rigasmezi@rigasmezi.lv

●  Visus postījumus uzņēmums plāno apzināt līdz šīs nedēļas beigām. Vētras seku novēršanai būs nepieciešams vismaz mēnesis.

Kapsētas

Tāpat ievērojami postījumi ir Rīgas kapsētās – vairāk nekā desmit vietās koki sabojājuši sētas, ir daudz kritušu koku un zaru. Kopējais postījumu daudzums vēl tiek apzināts.

Iedzīvotāji aicināti pagaidām neapmeklēt kapsētas. Pēc bīstamības novēršanas būtu ieteicams uz kapu kopiņām sakritušos zarus savākt kaudzēs, lai pašvaldības darbiniekiem būtu vieglāk tos izvest.