Rīga sāk darbu pie pieejamu īres dzīvokļu attīstības programmas

Rīga sāk darbu pie pieejamu īres dzīvokļu attīstības programmas, iesaistoties valsts programmā, lai nodrošinātu mājokļa atbalstu pašvaldības funkciju veikšanai svarīgās profesijās nodarbinātiem speciālistiem un viņu ģimenēm. Lēmums pieņemts Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā.

“Pieejams mājoklis ir viena no iedzīvotāju pamata vērtībām, lai noturētu Rīgā esošos iedzīvotājus un piesaistītu jaunus. Esam iecerējuši virkni attīstības projektu, kas orientēti uz īres dzīvokļu pieejamības veicināšanu. Dalība šajā programmā ir būtisks solis Rīgas dzīves kvalitātes celšanai. Šī programma sniegs iespēju piesaistīt un noturēt mūsu pilsētai tik svarīgos speciālistus – pedagogus, sociālos darbiniekus, policistus un citus. Nodrošinot pieejamus mājokļus, mēs uzlabojam pilsētas sociālo vidi un veicinām šo profesionāļu labklājību. Šobrīd paredzam, ka tiks uzbūvēti vismaz 1000 dzīvokļi, lai gan apzināmies, ka pieprasījums ir lielāks,”

saka Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Viesturs Zeps.

Likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” normas piešķir pašvaldībām tiesības izīrēt dzīvojamās telpas kvalificētiem speciālistiem, tomēr mājokļu trūkuma dēļ Rīgas pašvaldība līdz šim nav noteikusi kvalificētus speciālistus kā atbalstāmu mērķa grupu.

Pēc veiktajām aptaujām secināts, ka galvaspilsētā nodarbināto kvalificēto speciālistu skaits, kuru ienākumi ir tuvu valstī noteiktajam minimālajam ienākumu slieksnim ir ap 2300.

Dalība šajā programmā paredz:

● Piedalīties Ministru kabineta programmā ar 1000 dzīvokļu pieprasījumu, no kuriem 100 – trīs vai vairāk istabu dzīvokļi, 400 – divistabu dzīvokļi, 500 – vienistabas dzīvokļi.
● Rezervēt programmas vajadzībām šādus Rīgas pašvaldības zemes gabalus: Kartupeļu iela b/a, Kartupeļu iela b/a un Ozolciema iela 62.
● Nodomu protokola noslēgšana ar valsts akciju sabiedrību “Valsts nekustamie īpašumi” par dalību programmā.

Šis jautājums tiek risināts arī nacionālā līmenī – Ministru kabinetā pieņemts informatīvais ziņojums “Par pieejamu cenu īres dzīvokļu attīstības programmu”.

Programmas īstenotājs būs valsts akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi”. Programma tiks īstenota vairākos posmos un 1. posmā iekļautas 17 pašvaldības, tai skaitā Rīga. Plānots, ka dzīvokļi īrniekiem būtu pieejami ar 2030.gada martu.

Gala lēmums par dalību programmā vēl jāpieņem nākamajā Rīgas domes sēdē.