Dzejas vakars Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē

2024. gada 4. septembrī plkst. 18.00 Rīgas Latviešu biedrības Literatūras komisija sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē aicina uz Dzejas vakaru. Dzejas dienas 2024 ietvaros organizētajā sarīkojumā piedalīsies prozaiķe Inga Gaile un dzejniece, skolotāja Daina Sirmā, par pasākuma muzikālo noformējumu rūpēsies pianists profesors Ventis Zilberts.

Vakara gaitā klātesošajiem būs iespēja ne vien ieklausīties dzejas lasījumos un uzdot interesējošus jautājumus par tiem, bet arī pārrunāt aktuālo literatūrā un kultūrā. Savukārt, profesors Ventis Zilberts klātesošos priecēs gan ar jau zināmu skaņdarbu atskaņojumiem gan ar mazāk zināmām latviešu un klasiskās mūzikas melodijām.

Šī dzejas vakara moto ir izcilās latviešu dzejnieces, dramaturģes Aspazijas doma: Sen sfinksas mīklas. Jau atsegtas ir, Tik viena – kas mīla? – Vēl jāizšķir. Jo tieši Aspazija bija tā, kas no 1893. līdz1895. gadam Rīgas Latviešu biedrībā strādāja par teātra dramaturģi.

Daina Sirmā (1958) ir dzejniece un skolotāja. Pirmā publikācija – “Mūsdienīgs dzejolis” (ar Dainas Lustes vārdu) atrodama 1977. gada 19. janvārī Valmieras laikrakstā “Liesma”. Daina Sirmā ir trīs dzejoļu krājumu autore. Par pirmo dzejoļu krājumu “Kailsals” iegūta Latvijas Literatūras gada balva, par otru – “Iekšpagalms” (2014) – žurnāla “Latvju Tekstu” balva dzejā, par trešo dzejoļu krājumu “Dievaines” (2017) iegūta Latvijas Literatūras gada balva un Ojāra Vācieša prēmija (2018). Ilgus gadus dzejniece strādājusi par latviešu valodas un literatūras skolotāju.

Inga Gaile (1976) ir dzejniece, rakstniece un dramaturģe. Astoņu dzejoļu krājumu, piecu romānu, viena stāstu krājuma un vairāku lugu autore. Savos darbos viņa pievēršas sievietes iekšējai pasaulei, emocijām un sievietes lomai sabiedrībā. Inga Gaile ir aktīva feministe un Sieviešu stendapa komēdijas grupas dibinātāja. Rakstniece regulāri piedalās starptautiskos literatūras festivālos, un viņas dzejoļi tulkoti vairākās valodās. Inga Gaile saņēmusi Klāva Elsberga prēmiju par dzejoļu krājumu “Laiks bija iemīlējies” (1999), Ojāra Vācieša prēmiju par dzejas krājumu “Raudāt nedrīkst smieties” un Annas Dagdas prēmiju par dzejas krājuma manuskriptu (2004), Dzejas dienu balvu par dzejas krājumu “Kūku Marija” (2007), žurnāla “Latvju teksti” dzejas balvu, Ojāra Vācieša prēmiju un Lielo lasītāju balvu par dzejas krājumu “Migla” (2012, 2013), Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu un Latvijas Literatūras gada balvu par dzejoļu krājumu “Vai otrā grupa mani dzird?” (2015), Sabiedrisko mediju balvu “Kilograms kultūras” par romānu “Rakstītāja” (2020), Latvijas Literatūras gada balvu par romānu “Skaistās” (2020).

Latviešu un Klasiskās mūzikas atskaņotājs, popularizētājs un pētnieks, Ventis Zilberts (1947) ir saņēmis Pasaules brīvo latviešu apvienības (ASV) Mūzikas nozares balvu par trimdas komponistu daiļrades popularizēšanu Latvijā (1995), Latviešu mūzikas balvu – par latviešu komponistu daiļrades popularizēšanu koncertos, ierakstos un pedagoģijā (2008), kā arī Lielo Mūzikas balvu nominācijā “Par mūža ieguldījumu” (2015). Ventis Zilberts ir arī Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris (1998).

Koncertos pianists, profesors Ventis Zilberts nereti spēlē iepriekš neatskaņotus latviešu autoru darbus. Šos atskaņojumus viņš papildina ar detalizētu informāciju par to kur, kad un kas šos darbus pirmatskaņojis, kam tie veltīti, kāds bijis to tapšanas konteksts un autora iecere, utt.

Pasākuma afiša

 

Ieeja par ziedojumiem.

Sarīkojums tiks filmēts un fotografēts. Foto un video materiāli vēlāk var tikt izmantoti pasākuma publicitātei sociālajos tīklos un medijos.

Sarīkojums tapis ar Rīgas Domes un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.