Izstrādāta rokasgrāmata degradētu ēku un teritoriju atkārtotas izmantošanas veicināšanai

Eiropas Savienības projekta “Vietēja līmeņa plānošanas politikas pilnveidošana attiecībā uz pagaidu izmantošanu (IMPETUS)” gaitā Rīgas pašvaldības Pilsētas attīstības departaments sadarbībā ar projekta ārvalstu partneriem izstrādājis pirmo rokasgrāmatu ar deviņiem labās prakses piemēriem, kā iedzīvināt pilsētā pamestās ēkas un teritorijas, kurām nav atrasts pielietojums.

Pamestās vai degradētās ēkas un teritorijas, kurām nav atrasts pielietojums, ir pagaidām neizmantots potenciāls pilsētvides uzlabošanā. Bieži vien šādu degradēto ēku, zemju un infrastruktūras atjaunošana ir laika un finanšu ietilpīga, tādēļ nereti uzņēmēji vieni tās nespēj atjaunot un šīs vietas paliek neizmantotas un pamestas gadiem.

Gan Latvijas, gan arī Eiropas līmenī šādu ēku izmantošanai joprojām trūkst vienotas izpratnes un vienota atbalsta mehānisma, tādēļ projekta IMPETUS laikā izstrādātas vadlīnijas, kā iedzīvināt pilsētā pamestās ēkas un teritorijas, kurām nav atrasts pielietojums, dodot iespēju uz laiku tur realizēt savas idejas jaunuzņēmējiem, vietējām kopienām un citiem interesentiem.

“Eiropas valstu labā prakse rāda, ka, veidojot pārdomātas atbalsta programmas, un atkāpjoties no tā, ka pašvaldība nevar investēt privātīpašumā, veiksmīgi var attīstīt arī teritorijas, kuras nepieder pašvaldībai, bet ir tai svarīgas,” skaidro Nika Kotoviča, IMPETUS projekta koordinatore. “Rīgā ir daudz neizmantotu ēku un teritoriju, tostarp tukšie veikalu skatlogi Vecrīgas ēku pirmajos stāvos un arī bijušās industriālās teritorijas. Šie robi, kas apjozti ar sētu un ir cilvēkiem nepieejami, nav pilsētvides vērtība. Lai attīstītu šo jomu, apzinām dažādas pieredzes, notiek domu apmaiņa ar starptautiskiem partneriem.”

Rokasgrāmata būs noderīga ikvienam pamesta un degradēta īpašuma saimniekam, pašvaldības struktūrvienību un valsts iestāžu speciālistiem, politikas veidotājiem, izglītības un kultūras iestāžu pārstāvjiem, vietējās kopienas un nevalstiskās organizācijas dalībniekiem, kas strādā ar pilsētvides attīstības jautājumiem.

Rokasgrāmata tapusi projektā IMPETUS, kurā tuvāko trīs gadu laikā plānots izveidot metodoloģiju īpašumu pagaidu izmantošanas kartēšanai un pārvaldībai Rīgā, kā arī sagatavot ceļa karti jaunas, inovatīvas pagaidu izmantošanas pilotaktivitātes īstenošanai. Tas attieksies uz neizmantotu zemesgabalu, degradētu ēku, būvju un tehniskās infrastruktūras u.c. objektu pagaidu izmantošanu, atbalstot ilgtermiņa pagaidu izmantošanas politikas izstrādi, kā arī eksperimentēt ar inovatīviem risinājumiem un elastīgu pieeju, piemēram, kultūras pasākumiem un sociālām aktivitātēm, kas balstītas vietējās kopienas kopīgās interesēs un kopīgās vērtībās, piemēram, kvalitatīvā un ilgtspējīgā pilsētvidē un klimata pārmaiņu mazināšanā.

📌 Rokasgrāmata pagaidām pieejama tikai angļu valodā projekta mājas lapā www.interregeurope.eu. Lūdzu skatīt – ŠEIT.

📌 Papildu informācijas saņemšanai par pagaidu izmantošanas tendencēm Eiropas pilsētās un reģionos, aicinām reģistrēties projekta IMPETUS jaunumiem – ŠEIT.