Vecāku atbalsta grupas – resursu darbnīcas sniedz praktiskus risinājumus un cerību

No 2024. gada 1. marta līdz 15. septembrim biedrība “Latvijas Autisma apvienība” realizēja projektu “Atbalsta grupas – resursu darbnīcas vecākiem, kuru bērniem ir ekstremāli sarežģīta uzvedība”.

Šajā laikā tika organizētas 11 (vienpadsmit) tikšanās, kas pulcēja vecākus un, ekspertiem palīdzot, kopīgi mēģināja rast risinājumus bērnu uzvedības izaicinājumiem dažādos vecuma posmos – sākot no pirmsskolas līdz pat vidusskolai.

Projekts pulcēja vairākus speciālistus, kas piedāvāja ne tikai teorētisku, bet arī praktisku palīdzību. Starp viņiem bija bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, juridiskā psiholoģe Aija Lilienfelde, kā arī eksperti no Latvijas Autisma apvienības un Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra. Īpaša uzmanība tika vērsta uz tādiem sarežģītiem jautājumiem, kā bērnu grūtību kartēšana, laika izjūtas veidošana un motivācijas sistēmas. Vecāki arī ieguva vērtīgu informāciju par sadarbību ar Rīgas pašvaldības policiju un mentālās veselības speciālistiem. Tāpat arī vecākiem bija iespēja satikties ar Somijas speciālisti Elina Havukainen, kura nodeva praktiski noderīgu informāciju par patoloģisko pretošanos prasībām.

Projekts risināja vienu no būtiskākajiem jautājumiem – kā palīdzēt vecākiem saprast un vadīt bērnus, kuru uzvedība ir ekstremāli izaicinoša. Vecāki bieži nonāk izolācijā un piedzīvo spiedienu gan no sabiedrības, gan pašiem tuviniekiem. Šīs resursu darbnīcas palīdzēja vecākiem saprast, ka viņi nav vieni savās grūtībās, kā arī sniedza praktiskas iemaņas, kas ļauj veidot konstruktīvu saikni ar bērniem.

Es ieguvu cerību un apziņu, ka atbalsts ir atrodams,” atzīst viena no projekta dalībniecēm, “un sapratni, ka neesmu viena šajā ceļā.”

Šī projekta laikā biedrība “Latvijas Autisma apvienība” satika lieliskus, motivētus vecākus un kopumā 48 vecāki guva atbalstu, kas palīdzēja izprast viņu bērnu uzvedības nianses un atrast praktiskus veidus, kā uzlabot ģimenes ikdienu.

Latvijas Autisma apvienība plāno turpināt organizēt šos pasākumus arī nākotnē, jo šāda veida atbalsts ir ļoti nepieciešams. Šis projekts pierādīja, cik nozīmīgi ir sniegt vecākiem instrumentus, kas palīdzētu viņiem pārvarēt izaicinājumus, ar kuriem saskaras bērni ar ekstremāli sarežģītu uzvedību.

Nākamais pasākums ir ieplānots jau 12. oktobrī, tikšanās ar Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra speciālistiem, par tēmu “Psihoemocionālā krīze. Kā to pārvarēt?”, kur uz pasākumu ir pieteikušies jau 78 vecāki. Pasākumam var pieteikties, aizpildot reģistrāciju – ŠEIT

Projekts tiek līdzfinansēts Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.