Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra jubilejas Muzejnaktī – viskošākie stāsti no ārstniecības iestādes 200 gadu vēstures

Sestdien, 18.05.2024., no plkst. 17.00 – 22.00 Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) aicina apmeklēt iestādes 200 gadu jubilejas Muzeju nakti.

RPNC ir senākā psihiatriskā dziednīca Baltijā, agrākie “Aleksandra Augstumi” pilsētas senajā Otrajā ķeizardārzā. Ārstniecības iestādes daudzveidīgie vēstures stāsti ir ietverti vēstures un kultūras telpas (muzeja) pastāvīgajā ekspozīcijā, kas iekārtota iestādes 1824. gadā būvētajā ēkā.

Pirmajiem 100 apmeklētājiem plkst. 17:00 būs iespēja nogaršot sātīgu mūsu pirmā direktora Oto Vilhelma fon Hūna kaltēto skābo kāpostu zupas repliku – atgriežoties Rīgā pēc pabeigtajām studijām Vācijā, Getingenas universitātē, viņš sāka strādāt armijas hospitālī un daudz eksperimentēja ar sakņu, arī skābu kāpostu kaltēšanu armijas nodrošināšanai ar ērti pārvadājamu, veselīgu pārtiku. Savukārt no plkst. 19:00 muzeja apmeklētājus meditatīvā un psihes veselībai labvēlīgā gaisotnē izklaidēs hangas mūziķis Harijs Vagrants.

Apmeklētājiem pieejamas būs arī pārējās ekspozīcijas, kurās apskatāmi iestādē iegūtie vēstures artefakti, iepazīstams mūsu ilgstošā pacienta, daudzsološā mākslinieka Pētera Krastiņa traģiskais dzīvesstāsts, ir eksponēti materiāli par mūsu ārstniecības iestādes pirmsākumu un daudzajiem direktoriem, interesanta ir arī ekspozīcija par diskutablo padomju laiku, kad iestādi 40 gadus vadīja mūsu ilglaicīgākā direktore Zuzanna Sočņeva, kā arī par slimnieku ēdināšanas tradīcijām mūsu ārstniecības iestādē cauri laikiem.

RPNC vēstures pastāvīgā ekspozīcija veidota 10 gadus. Laika gaitā ir izveidojies apjomīgs materiālu klāsts par iestādes darbības svarīgiem posmiem, notikumiem, faktiem un spilgtām personībām. Ekspozīcija aizņem iestādes senākās ēkas visu puspagrabstāvu, pavisam 225 m2 platībā, tāpēc šogad, papildinot esošo ekspozīciju ar jauniem materiāliem, esam parūpējušies, lai tā būtu pēc iespējas ērti uztverama un pieejama katram interesentam. Uzskatāms ekspozīcijas izvietojuma plāns būs izvietots muzeja foajē, kas ir mūsu vēstures un kultūras telpas vizītkarte. Šeit ir arī sākums sarunai par svarīgo psihiskās veselības jomas attīstībā Latvijā. Jaunais ekspozīcijas papildinājums tiek līdzfinansēts Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra vēstures un kultūras telpa atrodas vēsturiskajā G ēkā un tā Muzeju naktī apmeklētājiem būs atvērta līdz plkst. 22:00.

Apmeklētājus lūdzam respektēt mūsu stacionāra pacientu mieru un kārtību ārstniecības iestādes teritorijā!

Vairāk informācijas: Silva Bendrāte, VSIA “Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs” Komunikācijas un klientu apkalpošanas daļas Sabiedrisko attiecību speciāliste, tel. 29 278 782, info@rpnc.lv.