Ukrainas diena Āgenskalna tirgū

Šo svētdien, 19. maijā plkst. 11.00-17.00, Āgenskalna tirgū gaidāms īpašs pasākums – Ukrainas diena! Šajā dienā ikviens aicināts iepazīt Ukrainas kultūru, amatniecību un virtuvi – notiks ukraiņu darinājumu tirdziņš, kā arī Latvijā dzīvojošie ukraiņi aicinās kopā gatavot, dziedāt, dejot un piedalīties dažādās radošajās darbnīcās.

Ukraiņu produktu tirdziņš pulcēs ap 40 dalībniekiem. Ar pašu darinātiem un gatavotiem izstrādājumiem šeit tirgosies kā jau pieredzējuši uzņēmēji, tā ikviens, kas tikai vēlas pamēģināt tirgoties vai domā uzsākt savu uzņēmējdarbību, tai skaitā skolēni. Paviljona 2. stāvā būs iespējams iegādāties ukraiņu amatnieku rokām lietas sveces un ziepes, keramikas traukus, rūpīgi gleznotas Ukrainas ainavas, izšūtas brošas, rotaļlietas, siltajam laikam piemērotus adījumus un pat grāmatas. 1. stāvā tirgotāji būs sarūpējuši autentiskus ukraiņus virtuves ēdienus, kā vareņikus, kāpostu tīteņus, pelmeņus, pīrāgus, pankūkas un konditoreju. Savukārt tirgus pagalmā, blakus Siltumnīcai, varēs iepazīties ar biedrības “Tavi draugi” un Sapieru ielas meistaru darbību un iespēju atbalstīt Ukrainu ikdienā.

Paralēli ukraiņu darinājumu tirdziņam pasākums piedāvās plašu bezmaksas aktivitāšu klāstu, kas aicinās saliedēties, izzināt Ukrainas kultūru un apgūt ikdienā noderīgas, kā arī vienkārši interesantas prasmes. Turklāt tēmas būs tik dažādas, ka savu nodarbi ģimenes vai draugu lokā atradīs ikkatrs.

✨ Plkst. 11.00-17.00 pagalmā notiks maskēšanās tīklu pīšanas darbnīca kopā ar biedrību “Tavi draugi” un Sapieru ielas meistariem. Maskēšanās tīklu pīšana ir veids, kā ikviens var sniegt praktisku un noderīgu atbalstu Ukrainai, vienlaikus stiprinot savu kopības izjūtu un iepazīstoties ar jauniem cilvēkiem. Ņemot vērā, ka tīkli tiek plaši izmantoti gan kara zonās, gan frontes līnijās, tad darbnīcā piedalīties aicinātas pēc iespējas vairāk palīdzīgas rokas.

✨ Plkst. 12.00-15.00 koprades virtuvē “RE CEP TE” “Borščs” pavāres ielūgs kopīgi pagatavot ukraiņu tradicionālos vareņikus. Pavāres dalīsies savās receptēs, “Borščs” tapšanas stāstā un ukraiņu tradicionālās virtuves aizkulisēs.

✨ Plkst. 12.00-15.00 pagalmā Pārdaugavā dzīvojošā māksliniece Ludmila Nacvlišvili vadīs laikmetīgās mākslas darbnīcu. Apmeklētājiem tiks dota iespēja ne tikai vērot, kā top mākslas darbi, bet arī pašiem piedalīties radošajā procesā.

✨ Plkst. 11.00-17.00 pagalmā ukraiņu mākslinieces organizēs akmeņu apgleznošanas darbnīcu, kas piedāvās iespēju iepazīt ukraiņu mākslas tradīcijas un simboliku, kā arī veicinās dialogu starp dalībniekiem un māksliniecēm. Darbnīcā apmeklētāji būs aicināti radīt savu darbu no pelēka akmens, piešķirot tam krāsu un unikālu izskatu, ko saglabāt kā piemiņu. Bērni būs aicināti zīmēt ar krāsainajām smiltīm, savukārt ukraiņu māksliniece Irina Čepurko piedāvās tikt pie unikāla un reāllaikā tapuša pašportreta.

✨ Plkst. 12.00-14.00 uz skatuves uzstāsies Rīgas Ukraiņu vidusskolas deju kolektīvs “Perlinka”, kā arī mūziķes Anastasijas Vasilenko un Anastasijas Jačmenkinas. Priekšnesumi aicinās ikvienu laisties kopīgās dejās un dziesmās, tādējādi radot telpu piederībai un atvērtībai.

 

Pasākuma mērķis ir sniegt laiku un telpu, kas ļautu Latvijā dzīvojošajiem ukraiņiem iepazīstināt plašāku auditoriju ar sevis radītiem produktiem un pakalpojumiem, vienlaikus radot atbalsta plaformu, kas sniedz atgriezenisko saiti un praktisku iespēju, pirmo soli savas nodarbinātības vai iniciatīvas attīstīšanai.

Sekojot pasākumam, ir iecerētas divas atvērtas darbnīcas Ukrainas iedzīvotājiem, kas norisināsies 21. maijā un 28. maijā, ar mērķi sniegt praktisku atbalstu un zināšanas par uzņēmējdarbības uzsākšanu Latvijā.

Projekta finansējumu nodrošina Eiropas Savienība Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda ietvaros.