Iespēja iesaistīties pilsētvides zaļināšanas plāna izstrādē

Lai veicinātu pilsētas attīstību un pielāgošanos klimata pārmaiņām, Rīgas pašvaldība projekta “Dabā balstītu un viedo risinājumu portfeļa izstrāde un demonstrēšana pilsētu klimata noturības uzlabošanai Latvijā un Igaunijā” (LIFE LATESTadapt) ietvaros izstrādā politikas plānošanas dokumentu – Rīgas pilsētvides zaļināšanas plānu 2027.-2031. gadam (turpmāk – Plāns).

Zaļināšanas plāns kalpo kā rīks, ar kuru veidot ērtu un patīkamu pilsētvidi iedzīvotājiem, apsaimniekot dabas teritorijas un mazināt klimata pārmaiņu ietekmi uz pilsētu. Plāns pamatā darbosies ar tādām tēmām kā lietusūdens plūdu mazināšana, karstumsalu efekta mazināšana, bioloģiskās daudzveidības saglabāšana un atjaunošana un zaļās infrastruktūras pieejamības nodrošināšana iedzīvotājiem. Plāns paredz veiksmīgāk koordinēt zaļās infrastruktūras attīstību, veidojot to kā stratēģiski plānotu teritoriju tīklu.

Šobrīd pilsētvides zaļināšanas attīstību apgrūtina pašvaldības iestāžu sadrumstalotā pārvaldība saistībā ar zaļo infrastruktūru, īstenošanas instrumentu un atbalsta mehānismu trūkums, kā arī zināšanu trūkums par klimata adaptācijai nepieciešamo teritoriju attīstīšanu.

Plāns veicinās koordinētas sadarbības veidošanu vidējā termiņā, iedzīvotāju aktivitāti, dabā balstītu risinājumu attīstīšanu un kvalitatīvas dzīves telpas pieejamību pilsētā.

Dokumenti:

●  Rīgas domes 15.05.2024. Lēmums Nr. RD-24-3616-lē “Par Rīgas pilsētvides zaļināšanas plāna 2027.-2031. gadam izstrādi”

●  Darba uzdevums

Dokumenta mērķis: Izmantojot koprades procesa principus, izveidot vidēja termiņa attīstības plānošanas ietvaru, kas veicina Rīgas pilsētas pielāgošanos klimata pārmaiņām, risina zaļās infrastruktūras pārvaldības jautājumus, nosaka attīstības mērķus, īstenošanas pasākumus un atbildības, vadlīnijas dabā balstītu risinājumu ieviešanai.

Dokumenta mērķgrupas

●  Nekustamā īpašuma, māju un dzīvokļu īpašnieki
●  Pašvaldības infrastruktūras projektu attīstītāji un ieviesēji
●  Rīgas iedzīvotāji
●  Mazie un lielie uzņēmumi
●  Apkaimju biedrības un vides nevalstiskās organizācijas

Dokumenta izstrādes laiks un plānotā virzība

●  Dokumenta pirmās redakcijas publiskā apspriešana – 2026. gada 1. ceturksnis
●  Gala redakcija sagatavota līdz 2026. gada 31. augustam

Sabiedrības pārstāvju iespējas līdzdarboties

●  Mērķa grupu attieksmes apzināšana un vajadzību analīze attiecībā uz dabā balstītiem risinājumiem un potenciāliem atbalsta mehānismiem to ieviešanai pilsētā – semināri un darbnīcas (provizoriski aprīlis-maijs, 2025)
●  Klimata asambleja (21. septembris – 23. novembris, 2024)
●  Fokusa grupas (provizoriski – 2025. gada 1. ceturksnis)
Publiskās apspriešanas norise, paužot viedokli sabiedriskās apspriešanas sanāksmē vai iesniedzot rakstiskus komentārus par Plāna 1. redakciju (provizoriski – 2026. gada 1. ceturksnis)

Priekšlikumus un pieteikumus līdzdalībai sūtīt elektroniski uz e-pasta adresi sabiedriba@riga.lv, norādot kontaktinformāciju (vārdu, uzvārdu, tālruņa numuru un/vai e-pasta adresi) ar norādi – Zaļināšanas plāns (vēlams norādīt arī līdzdarbošanās veidu).

Par sabiedrības līdzdalību atbildīgā persona: Nozaru politikas plānošanas nodaļas vadītājs Jānis Ušča, tālr. 67037540, e-pasts: janis.usca@riga.lv.

Papildus informācija:

●  Plāns tiek izstrādāts projekta “Dabā balstītu un viedo risinājumu portfeļa izstrāde un demonstrēšana pilsētu klimata noturības uzlabošanai Latvijā un Igaunijā” (LIFE LATESTadapt) (PVM ID APS1100) ietvaros.

●  Vairāk informācijas par Plānu  – ŠEIT

●  Vairāk informācijas par projektu – ŠEIT