Agrīnās attīstības izvērtēšana Rīgas pirmsskolu konsultatīvajā centrā pēc Minhenes funkcionālās attīstības diagnostikas metodes

, , , , ,

Rīgas 13.pirmsskolas izglītības iestāde “Ābecītis” Konsultatīvais centrs ir iegādājies Minhenes funkcionālās attīstības diagnostika (MFDA) metodi, lai pēc iespējas ātrāk un objektīvāk varētu veikt bērnu testēšanu un spētu sniegt atbalstu un palīdzību bērna funkcionēšanas traucējumu mazināšanā un visas ģimenes dzīves kvalitātes uzlabošanā.

Nereti nav viegli atšķirt, vai bērna attīstības īpatnības ir saistītas ar paliekošu funkcionēšanas traucējumu attīstības risku, vai arī bērnam ir tikai gausāks attīstības temps un, viņam pieaugot, prasmes un iemaņas tiks apgūtas līdzīgi vienaudžiem. Tādēļ, izvērtējot bērna attīstību un lemjot par nepieciešamo ārstēšanu, ir svarīga ne tikai vispusīga klīniskā izmeklēšana, bet arī rūpīga un objektīva bērna psihomotorās attīstības novērtēšana.

Metodika ir sadalīta divās daļās:

MFDA – pirmais dzīvības gads – izvērtē funkcionālās attīstības jomas – staigāšana, roku veiklība, percepcija, runa, valodas sapratne, sociālā attīstība.
MFDA – otrais/trešais dzīvības gads – staigāšana, roku veiklība, percepcija, runa, valodas sapratne, sociālā attīstība, patstāvība.

Lai saņemtu pēc iespējas objektīvākus rezultātus, testēšanas nosacījumiem jābūt vienotiem, standartizētiem testa materiāliem un jāievēro vienoti pamatnosacījumi testēšanas laikā. Izpētes mērķis ir iegūt bērna attīstības atspoguļojošu ainu svarīgākajās attīstības jomās dotajā brīdī. Mazu bērnu vājo uzmanības koncentrēšanās spēju un vieglās uzbudinātības dēļ ir svarīgi radīt optimālus izpētes apstākļus, lai bērns netraucēti un rotaļīgi varētu veikt dažādos uzdevumus. MFDA – autori atzīmē, ka liela loma ir vecāku sniegtajiem datiem, kas bieži ir ticamāki nekā testēšanas laikā iegūtie dati. Testa rezultātu ticamību nosaka, testēšanas un novērtēšanas instrukciju obligāta ievērošana.

Rīgas pirmsskolu konsultatīvajos centros arī ir pieejami psihologi. Speciālistu konsultācijas un izpētes ir bezmaksas. Pakalpojums pieejams mazajiem rīdzeniekiem.

Rīgā ir pieejami seši pirmsskolas konsultatīvie centri:

Rīgas 13.pirmsskolas izglītības iestādē “Ābecītis”, tel.67848885, e-pasts: kcr13pii@riga.lv
Rīgas 239.pirmsskolas izglītības iestāde, tel.25416227, e-pasts: kc239pii@riga.lv
Rīgas 273.pirmsskolas izglītības iestāde, tel.67848837, e-pasts: kcr273pii@riga.lv
Rīgas pirmsskolas izglītības iestāde “Blāzmiņa”, tel. 67474528, e-pasts: kcblazmina@riga.lv
Rīgas pirmsskolas izglītības iestāde “Madariņa”, tel. 67848884, e-pasts: kcrpiimada@riga.lv
Rīgas pirmsskolas izglītības iestāde “Mārdega”, tel. 67848929, e-pasts: kcmardega@riga.lv